torsdag, juni 21, 2007

På lasarettet för ett par år sen

En 18-årig flicka kom in till sjukhuset, svårt skadad efter en bilolycka. Innan läkarna satte igång att försöka rädda livet på henne blev de informerade om att familjen var medlemmar i Jehovas vittnen. Ingen blodbehandling alltså.

Arteria Subclavia visade sig vara avsliten och mjälten rupterad. En läkare rusade ut till föräldrarna och meddelade att deras dotters liv antagligen inte skulle gå att rädda utan blod. Ändå höll föräldrarna fast vid sitt nej. Pojkvännen däremot, bönade och bad att man skulle strunta i föräldrarna och ge blod till hans skadade flickvän. Läkaren ville inget hellre, men tvingades följa patientens och föräldrarnas önskemål.

Flickan avled på operationsbordet, och luften i rummet var tung av ångest och känsla av hjälplöshet. De hade kunnat rädda hennes liv.

När föräldrarna fick det dystra beskedet visade de ingen ånger alls över sitt beslut. I stället tackade de läkaren för att hon inte givit patienten något blod. Pojkvännen däremot, tackade inte.
Läkaren mådde fruktansvärt dåligt efter händelsen och säger att om samma sak hände idag skulle hon strunta i önskemålen och rädda livet på patienten i stället. Hellre bli av med legitimationen än tvingas leva med enorma skuldkänslor över att ha låtit en ung person dö, helt i onödan.

Jehovas vittnen är kända för sin vägran att ta emot transfusioner av helblod eller någon av blodets huvudkomponenter. De anser att blodet är heligt, och genom att avhålla sig från blod visar en kristen att han tror att det bara är Jesu Kristi utgjutna blod som verkligen kan friköpa honom och rädda hans liv. (Från Jehovas tidning "Vakna", nr 8, augusti -06) Tar man emot blod blir man "oren" och utesluts ur församlingen.

Märkligt. Riktigt upprörande. Och så svårt att förstå...

Inga kommentarer: